Монтаж на сателитна чиния към Булсатком

В последно време виждам, че доста хора се затрудняват с това да си монтират чиния на Булсатком или ако имат повреда в такава да си я отстранят сами. В това няма нищо лошо, тъй като в крайна сметка никой не може да е специалист по всичко, но когато се наложи ще трябва да се чакат монтажниците на компанията, а те са доста натоварени в последно време. Фирмата се разрастна доста и клиентите станаха много, а с многото клиенти дойдоха и многото аварии.

Така или иначе, никой не иска да чака, та ако решите да вземете нещата в свои ръце, то направете следното. Взели сте си оборудването от някой от офисите на фирмата. монтаж на чинияМонтирайте го така, че антената да сочи към позицията на слънцето в 11 часа. Казано с други думи, монтирайте стойката на Югозапад. След като го направите, сглобете самата антена и я закачете. Поставете кабелите където трябва и включете приемника.

Ако сте направили всичко спрямо указанията, то би трябвало да ви излезе син екран, на който с червен надпис пише – Булсатком няма сигнал. След това натискате синьото копче на дистанционното на приемника и отивате в така наречения сигнал индикатор.

Първото, което трябва да следите е нивото на сигнала в проценти. Обикновено трябва да е ви е около 40, но колкото и да е не е особен проблем. Осигурявате си видимост към телевизора или човек, който да ви съобщава промените. След това започвате да въртите леко антената, като под леко се има предвид с половин сантиметър на всяко усилие.

Две необходими уточнения преди да започнете. Първото е да завъртите леко конвертора или така нареченото око на антената, така че долния му край да сочи на 7 часа ако стоите пред антената. Другото условие е да поставите вертикалата на антената така, че да сочи на 39 градуса.

Когато сте готови с това, започвате да въртите леко антената наляво или надясно. Следите внимателно индикаторите като процентите трябва да ви се покачат до около 60. Когато това стане, тогава сте съвсем близо до спътника и трябва да настройвате още по-бавно и леко. С по милиметър на усилие. Ако отново процентите паднат под 60, то се върнете, тъй като сте пропуснали спътника.

Когато сте около 64% ви се отварят и децибелите и вече получавате сигнал и картина. В някой последващ пост ще ви обясня и как да настроите самите децибели, така че да получавате картина с пълно качество.

Долното видео може да ви бъде от полза, макар че можете да се справите и с индикаторите на Булсатком

Comments are closed.