Финна настройка на Булсатком

Преди няколко дни писах за това как да получите сигнал от сателитна чиния на Булсатком. Не ми стигнаха силиците да ви опиша изцяло процеса и затова сега във втори пост ще ви обясня последните няколко стъпки за да получите максимално добрата картина, предлагана от оператора.

В предишния пост спрях до момента, в който изкарвате децибели от антената и реално получавате сигнал. Важно е да погледнете в сигнал индикатора на Булсатком дали така наречения FEC е 7/8. Това показва, че сте на правилния спътник, ако е на други цифри, то това означава, че сте на друг, а не на точния спътник – HellasSat 2. Ако сте на 7/8 продължавайте с финната настройка.

Тя се прави сравнително лесно. Започвате да стягате болтовете от двете страни на рамката на антената, като ще забележите, че при всяко завъртане на някой от болтовете децибелите ви ще се покачва или ще падат. Общо взето принципът на работа е следния. Затягате един от болтовете, докато сигналът се покачва. Започнат ли децибелите да падат, то веднага се прехвърляте на другия болт и така затягате докато антената не стане много здрава.

Важно е да знаете, че дори и отклонение от един сантиметър ще ви донесе загуба на сигнала, а тези антени са като парашути, когато духа вятър и са подложени на много силно напрежение.

Когато затегнете антената по хоризонталата по абсолютно същия начин правите и с вертикалата. Отново всичко трябва да е много стегнато.

Когато стегнете всичко е време да направите последните настройки. Ако нивото на сигнала ви е над 12.50, то спокойно можете да си я оставите и така. Ако нивото е по-ниско, то коригирайте ги с конвертора. Завъртете съвсем леко конвертора наляво или надясно. Тук дори и милиметър преместване ще доведе до драстична промяна на децибелите, така че внимавайте.

Когато постигнете желаните децибели, затегнете и последния болт и може да считате, че сте готови. Направете нужното, така че кабелът да мине незабелязано до телевизора ви и започвайте да гледате.

За финал и едно видео с малко смешен монтаж на чиния на Булсатком

Comments are closed.